Välkommen till Maria Ungdom!

Vad bra att du/ni har valt att söka hjälp hos oss! Vårt mål är att hjälpa dig som är ung att må bättre utan att använda alkohol, droger eller spel om pengar. Det kan handla om allt från några enstaka möten till en längre kontakt med flera behandlingsinsatser. Vi erbjuder även vård dygnet runt på avdelning om det behövs. Här har vi samlat information som är bra att veta inför första mötet.

Gruppsamtal

Vilka är vi?

Maria Ungdom tillhör den offentligt drivna vården i Stockholm. Vi erbjuder specialiserad vård för ungdomar som mår dåligt och använder alkohol, droger eller spel om pengar.

Hos oss jobbar läkare/psykiatriker, sjuksköterskor, undersköterskor, psykologer och familjeterapeuter. Det finns även arbetsterapeuter och en barnmorska. Tillsammans är vi omkring 100 anställda som under ett år möter drygt 4500 barn och unga och deras familjer. Här kan du läsa mer om våra olika mottagningar och behandlingsmöjligheter.

Vår målsättning är att ge dig som kommer till oss vård utifrån dina behov - präglad av helhetssyn, delaktighet och kvalitet - så att du kan må bättre utan alkohol, droger eller spel om pengar!

Kontakt

Våra mottagningar erbjuder flera kontaktvägar. Du hittar kontaktuppgifterna till din mottagning i listan här (eller i din kallelse). Du kan också få rådgivning via vår rådgivningstelefon eller chatta med oss i Alltid Öppet.

Av-/omboka tid

Om du/ni inte kan komma på avtalad tid är vi tacksamma om ni avbokar tiden så fort som möjligt. Då har vi möjlighet att erbjuda tiden till någon annan.

För att avboka en tid kan du leta upp mottagningen på 1177 och använda e-tjänsten "Av/omboka tid", eller ringa oss på 08-123 474 10. Vi tar inte emot avbokningar via mail.

Anhörigstöd

Som förälder är det svårt att se sitt barn må dåligt och inte veta hur man kan hjälpa på bästa sätt. Samtidigt är du förmodligen en av barnets viktigaste vuxna personer och det kan vara skönt att få stöd i den rollen.  

För dig som önskar stöd erbjuder vi både enstaka föreläsningar om beroende eller ett mer långsiktigt stöd i grupp som kallas CRAFT. CRAFT står för Community Reinforcement Approach and Family Training och metoden bygger på bygger på kognitiv beteendeterapi (KBT). Målet är att du som förälder ska få stöd att hjälpa ditt barn till drogfrihet och samtidigt förbättra relationen. Du får även strategier för hur drogbeteendet kan hanteras, samt stöd att hantera dina egna känslor och förbättra den egna livskvalitén. CRAFT-grupperna erbjuds både digitalt och genom fysiska träffar.

Vänd dig till er behandlare på mottagningen om du/ni är intresserade av stödet. Du kan även läsa mer på sidan för föräldrar och vårdnadshavare.

Delaktighet och samtycke

Vården hos oss är frivillig och sker i samtycke med dig som patient. Utifrån vår bedömning av ditt hälsotillstånd planerar vi tillsammans med dig och dina vårdnadshavare hur behandlingen ska läggas upp. Har du behov av vård och stöd från andra håll som till exempel BUP, skola och socialtjänst, kan insatserna samordnas. Det görs genom en samordnad individuell plan (det kallas SIP), där det framgår vilken hjälp du ska få var.

Vi samarbetar även med flera patient- och intresseföreningar, och samlar kontinuerligt in synpunkter genom patientenkäter och patientforum.

Du kan läsa mer under "Din delaktighet" eller se lista med andra stödföreningar här.

Vårdgaranti

Maria Ungdom följer Region Stockholms riktlinjer kring medicinsk prioritering och vårdtider. Vi eftersträvar att ge dig som patient en så snabb tid för bedömning som möjligt utifrån vår medicinska prioritering. Du har rätt att få en första bedömning inom 30 dagar efter att du har tagit kontakt med oss, om vi bedömt att du hör till vår målgrupp.

Om det handlar om akuta behov är du välkommen till vår akutmottagning som har öppet dygnet runt.

Journalföring

Alla vårdgivare är skyldiga att föra journal för varje patient. Det är mycket viktigt att till exempel bedömningar, behandling och uppföljning finns dokumenterat i journalen för att kunna ge en god och säker vård.

Maria Ungdom ingår också i en sammanhållen journalföring, vilket innebär att olika vårdgivare kan ta del av samma information. Även det bidrar till att du kan få en god och säker vård. Patienter 18 år eller äldre kan välja att begränsa vilka andra vårdgivare som kan ta del av journalen. Bara i undantagsfall kan en yngre person få spärra sin journal, men då först efter en mognadsbedömning där det framgår att personen förstår konsekvenserna av en sådan spärr. Föräldrar kan aldrig spärra sitt barns journal.

Om du vill spärra din journal ska du prata med din behandlare.

Tystnadsplikt och sekretess

All personal inom vården har tystnadsplikt. Grunden är att alla uppgifter om patienten lyder under sekretess. Samtidigt gäller att vårdnadshavare har rätt till information och insyn om sitt barn om det är under 18 år. Exakt vad en vårdnadshavare ska få veta behöver vi avgöra från fall till fall, ofta tillsammans med patienten. Något förenklat går det att säga att ju äldre patienten är, desto högre är sekretessen gentemot vårdnadshavaren.

Sekretessen kan bara brytas om:

  • patienten är med på det
  • det framkommer mycket allvarliga uppgifter om patienten som vårdnadshavare måste få veta för att kunna ta sitt ansvar
  • patienten riskerar att fara illa – då har vi en skyldighet att göra en anmälan till socialtjänsten
  • en domstol eller tillsynsmyndighet begär information från oss.

Synpunkter och klagomål

Du har rätt att få en god vård och ett bra bemötande. Om du tycker att något i vården blev fel eller inte var bra är du välkommen att lämna synpunkter eller klagomål. Vi vill gärna veta vad du som patient eller närstående tycker om den vård vi ger. Det hjälper oss att förbättra våra rutiner och metoder.

Börja med att ta upp det med personalen som ni är i kontakt med eller chefen på mottagningen. Det går också att lämna synpunkter digitalt via 1177 eller kontakta patientvägledaren i Stockholms läns sjukvårdsområde eller patientnämnden inom Region Stockholm. Är det fråga om allvarliga klagomål anmäls till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

>> Lämna synpunkter på sjukvården

Film där en sjuksköterska, läkare och psykolog berättar om vad de kan hjälpa till med på Mini-Maria.

Möt en sjuksköterska, läkare och psykolog på en av våra Mini Maria-mottagningar

För att få filmen textad: Tryck på "CC" och välj "Svenska"

Film om Maria Ungdoms akut- och heldygnsvård

Det här är Maria Ungdoms akut- och heldygnsvård