Stöd för dig som är närstående

Är du orolig för någon annan när det gäller alkohol, droger eller spel om pengar? Då kan vi erbjuda olika typer av stöd.

För dig som är förälder/vårdnadshavare till en ung vuxen 18-24 år

Vi erbjuder dig som är förälder/vårdnadshavare till en ung vuxen som har problem med alkohol, cannabis eller andra droger att delta i stödprogram. Detta sker i form av en studie och innebär individuella samtal med en behandlare på Livsstilsmottagningen, Riddargatan 1 (Östermalm) i Stockholm.

Med anledning av rådande omständigheter hålls samtalen via videolänk.

Om du är intresserad av att delta kan du anmäla dig på Anhörigstödets webbplats: anhorigstodet.se/minimaria.

 

För dig som är närstående till en ung vuxen 18-25 år

Du som är närstående till en ung vuxen som har problem kring alkohol eller droger har möjlighet att delta i ett stödprogram.

Stödprogrammet innebär att, tillsammans med en behandlare från Livsstilsmottagningen, träffas i mindre grupper en gång per vecka under cirka fem veckor. Med anledning av rådande omständigheter träffas vi digitalt via videolänk.

Grupperna utgår från metoden CRAFT (Community Reinforcement Approach Family Training) och utöver träffarna får du även ett stödjande material. Gruppstarter sker löpande. Inför start hålls även ett individuellt samtal. 

Om du är intresserad av att delta, kan du anmäla dig genom att kontakta behandlare Catrin Eriksson. Du når henne på mailadress catrin.v.eriksson@sll.se 

 

För dig som är över 18 år och är närstående till en person med alkoholproblem 

eCraft är en internetbaserad kurs, fördelad på elva veckor, för dig som är närstående till någon med alkoholproblem. Det kostar ingenting att gå kursen och du går den via 1177 Vårdguidens plattform sob.1177.se.

Kursens innehåll bygger på den evidensbaserade metoden CRAFT (Community Reinforcement Approach and Family Training). CRAFT bottnar i kognitiv beteendeterapi (KBT) och har tagits fram för att hjälpa närstående dels att förbättra sin egen livskvalitet, dels att stödja en person i sin närhet att dricka mindre samt att söka hjälp.

All information om kursen hittar du på Beroendecentrum Stockholms webbplats under Närstående/Stöd via nätet för närstående.