Att hjälpa en kompis

Har du en kompis som du är orolig för? 

Använder din kompis alkohol, narkotika eller tar tabletter? Mår din kompis psykiskt dåligt? Säger din kompis att han/hon inte vill leva längre? Skadar din kompis sig själv på olika sätt?

Du behöver inte vara ensam med din oro eller dina tankar

Det bästa du kan göra är att berätta för kompisen om hur du tänker och känner. Du kan också prata med någon vuxen som du har förtroende för. Det kan vara en förälder, ett äldre syskon, en skolsköterska eller en skolkurator.

Det finns hjälp för den som har problem med alkohol och andra droger eller som mår psykiskt dåligt. Du behöver inte vara ”bästis” för att hjälpa en kompis. Det räcker med att du bryr dig om hur han/hon mår. 

Hur kan du se att en kompis mår dåligt?

Det kan vara svårt att se på en kompis som mår psykiskt dåligt eller har problem med alkohol och andra droger. Men som kompis kan du ändå känna på dig, veta eller misstänka att något inte stämmer.

Kanske har du uppmärksammat att din kompis drar sig undan andra personer eller ofta är ledsen. Eller du har varit på en fest eller på en festival där kompisen har varit påverkad av något. Att du är rädd att alkohol eller andra droger har medfört att jobbiga saker hänt din kompis.

Hur kan du hjälpa din kompis?

  • Prata med din kompis om hur du känner och hur du påverkas av att han/hon dricker alkohol eller använder någon annan drog
  • Stötta din kompis till andra aktiviteter, något ni kanske kan göra tillsammans
  • Be någon vuxen om hjälp, även om de inte vill att du berättar för någon så behöver du inte gå med på det utan kan berätta ändå.

Vem kan du kontakta?

Du som kompis kan aldrig bli en ”svikare” för att du säger att du är orolig, eller för att du berättar för någon vuxen. Du bryr dig och gör något viktigt, även om din kompis inte känner det just då. Allt ansvar ligger inte på dig att ta hand om din kompis, utan det är viktigt att du är en bra vän.

Det finns hjälp att få. Du kan ringa till socialtjänsten för att få information om hur du kan hjälpa till. Du kan också kontakta Maria Ungdom för råd eller ringa ungdomsmottagningen för stöd. Du kan även kontakta skolsköterska eller skolkurator.