Alkohol, droger och relationer

Många har frågor och funderingar kring alkohol och droger. Det kan handla om hur det påverkar en, hur en kan ge stöd till någon som en är orolig för eller på vilka sätt en själv kan få stöd.

Nedanför kan du läsa kortfattat om hur alkohol och andra droger påverkar den som använder det. Du som vill kan även testa sina drogvanor.

I menyn finns mer information för dig som lever nära alkohol/droger och känner oro för någon annan.

Så påverkas du av alkohol och andra droger

Alkohol och andra droger skadar kroppen. Du som är ung är dessutom extra känslig eftersom att dina organ och din hjärna ännu inte är färdigutvecklade.

Problem som kan uppstå på grund av användning av alkohol och droger är flera. Du kan till exempel få problem med humöret, sömnen och/eller koncentrationen i skolan. Du kan också hamna i konflikter med dina kompisar eller föräldrar. 

Det är inte ovanligt att unga testar alkohol eller andra droger under sina i tonår. De flesta slutar dock innan de har utvecklat ett beroende, men eftersom det finns många risker och negativa konsekvenser är det inte konstigt om du oroar dig för dig själv eller en kompis.

Mer fakta om alkohol och droger

Drugsmart är en ungdomssajt med information om alkohol och andra droger som drivs av Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning. Du som vill veta mer kan läsa mer på deras webbplats genom att klicka på nedan länk.