Akut hjälp

Maria Ungdom sover aldrig. Akuten är öppen dygnet runt året om. 

Till vår akut är du välkommen till den dag du fyller 20 år. Är du under 18 år behöver du ha med dig din vårdnadshavare vid besöket. Du som är över 20 år är välkommen till Beroendeakuten Stockholm. 

Precis som på en vanlig akutmottagning kan du inte boka tid hos oss och ibland kan det därför vara lite väntetid. Du kan alltid ringa först på 08-123 474 10 om du funderar på om du ska komma eller inte.

Det här händer på akuten 

När du kommer till akuten får du och dina föräldrar prata med vår personal om varför ni har kommit till oss. Vi ställer frågor kring hur du använt alkohol och andra droger. Vi pratar också lite om din livssituation i stort och även om hur ni har det i familjen.

Du får träffa en läkare som undersöker dig och pratar med dig om hur du mår. Du erbjuds också att lämna ett urinprov som vi sedan skickar på droganalys. Du erbjuds inläggning i vår heldygnsvård om läkaren bedömer att det är nödvändigt. 

Efter ditt besök

Efter ett akutbesök erbjuds du alltid ett återbesök där du får svar på de eventuella prover som du lämnat. 

Vid återbesöket försöker vi komma fram till vilken fortsatt vård och hjälp som bäst kan passa dig. Förutom våra egna resurser så har vi samarbete med socialtjänsten och barn- och ungdomspsykiatrin. 

Om du behöver nyktra till

Du kan också komma till vår akutmottagning när du blivit alkoholförgiftad eller är påverkad av andra droger. Vanligtvis transporteras du då hit med ambulans, polis eller närstående.

Du får stanna kvar hos oss för tillsyn tills du är nykter eller opåverkad. Vi kontaktar din vårdnadshavare om du är under 18 år.

När du mår bättre får du gå hem tillsammans med din vårdnadshavare. Innan du går hem pratar vi igenom vad som hänt. Du kommer även få träffa en läkare.

Vi erbjuder alltid ett återbesök. Efter återbesöket har vi möjlighet att erbjuda dig och din familj fortsatt stöd och behandling, om ni vill.